torsdag 11 mars 2010

Tankar runt åldrandet

Hur är det att bli gammal? När är man gammal? Jag vill inte bli gammal, men jag som andra vill leva länge. Pratar man med någon som har levt länge säger de ofta: att inuti känner jag mig ung, det är bara skalet som är skröpligt. Så är det nog, Jag var uppe hos min 84-åriga mor i går kväll. Hon flyttade hit för drygt tre år sedan efter att ha bott i Malmö i 50 år. Det kändes tryggare att ha henne nära. Nu var det några mediciner jag hade hämtat ut till henne. När krämporna kommer är medicinerna viktiga för att ha ett bra ett bra liv. Fast det är klart, har man som hon varit frisk under hela livet känns det knepigt när man nu ser alla medicinburkar.

Gamla har inte haft det lätt denna vinter. Det går inte så bra att ta sig fram på isknaggliga trottoarer med en rollator. Då blir det svårt att få hem mjölken från affären. Att gå och handla är viktigt. Det ger lite motion att gå dit, man ser folk och man kommer ut. För det är ensamheten som är det mariga för många äldre. TV är ett bra sällskap och telefon för att hålla kontakt med gamla vänner, så länge de är i livet. Nu var det ytterligare en god vän till mamma som hade gått bort. Vännerna blir allt färre. Jag tänker ofta på hur går det för den som inte har någon anhörig som kan ställa upp och hjälpa till. Då är man helt beroende av det offentliga för att få hjälp i vardagen.

Det är nu när man är frisk och aktiv som man ska fundera på sin ålderdom. Hur vill jag ha det, vad är viktigt för mig för att ha ett bra liv hela livet? När de många 40-talisterna kommer upp i åren kommer de att ställa helt andra krav på omsorg och hur just de vill ha det. Det måste vi politiker och beslutsfattare fundera på och planera för NU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar