onsdag 15 september 2010

Mera rock´n roll i äldreomsorgen

Hur vill vi ha det på äldre dar? Hur vill äldre bo och var? Kan man tänka sig att betala för lite extra service? Det ville vi veta och därför gick vi ut och frågade och pratade med ett antal äldre i åldrarna 60 till 90+. Vi hade intressanta samtal och vi fick många givande synpunkter. Det är nu vi ska fråga för att kunna planera inför framtiden. Vi har ju en stor 40-talist generation som kommer. De kommer inte att bara tacka och ta emot. De kommer att ställa krav och de vill ha kul.

Vi moderater menar, att kommunen ska låta göra en ordentlig undersökning, som ska ge ett bra underlag för kommande planering, både för kommunen och för privata byggherrar. De vi frågade sade att de helst ville bo kvar hemma med stöd. Hälften kunde tänka sig att flytta till ett annat område och flera sade att man kunde tänka sig att betala lite för extra service. Att bo i markplan var också viktigt, så att man lätt kunde komma ut liksom att kunna välja. Det framkom också att man ville ha många olika saker att göra.

Ingen vill ha tråkigt, utan alla vill ha kul. Man vill kunna göra det man gjort tidigare i livet, också om krafterna tryter och krämporna kommer. Som någon sade: Det ska var mer rock´n roll i äldreomsorgen. Det står för mycket: glädje, god mat, ett glas vin och trevligt umgänge. Frågar vi nu, kommer vi att upptäcka att vi behöver se nytt och göra nytt för att möta alla oss som förhoppningsvis får leva länge och ha ett bra liv hela livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar