torsdag 26 augusti 2010

Nya moderata idéer ger fler missbrukare hjälp

I en debattartikel i Dagens Nyheter i dag efterlyser regeringens särskilde utredare Gerhard Larsson en ökad fokusering på vård och behandling av missbrukare. Nya siffror redovisas och säger att missbruk av alkohol och narkotika ökat med 20 respektive 15 %. Därtill finns också ett omfattande dolt missbruk. Det är en tickande bomb.

Enligt Larssons utredning får endast en av fem missbrukare vård och stöd. Alkoholpolitiken har idag en stor tyngdpunkt på prevention. Förebyggande arbete är självklart viktigt, inte minst det som riktar sig mot ungdomar. Det får emellertid inte ske på bekostnad av vård och behandling. Jag delar utredarens uppfattning att det nu är angeläget att prioritera vård och behandling.

Vi måste sätta den enskilde missbrukarens behov i centrum och sätta in stöd och hjälp där det behövs mest. Det kan t ex vara i form av ett öppet intag i missbruksvården, eller genom att missbrukaren får tillträde till en egen hälsomottagning för hemlösa och missbrukare. Moderaterna i Örebro har i sitt handlingsprogram flera förslag för att fler missbrukare ska få den vård de behöver.

Vi vill bland annat skapa ett frivilligt och öppet intag till vård av missbrukare, i likhet med den verksamhet man har i Vårnäs i Sörmland. Där kan den enskilde söka och få hjälp utan att hamna i det ”sociala systemet” och registreras som missbrukare. De utvärderingar som gjorts av Vårnäs visar att relativt många av dem som söker sig till ”Öppet intag” inte tidigare vårdats för sitt missbruk. Det tyder på att den ”korta väg” till behandling som erbjuds är attraktiv för den som inte sökt vård tidigare och kanske befinner sig i ett tidigt skede av missbruket.

Vi vill också, i samarbete med landstinget, öppna en hälsomottagning, som vänder sig särskilt till hemlösa och missbrukare, och där personalen är särskilt utbildad i missbruksfrågor och i den problematik som olika typer av missbruk medför.

Det är viktigt att vi kan erbjuda erfarenhetsbaserat psykosocialt stöd som många människor med missbruksproblem behöver. Jag tror också att en tak över huvudet-garanti skulle innebära att fler människor skulle få möjlighet att få vård och behandling mot sitt missbruk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar