fredag 13 augusti 2010

WOW för Örebro!

Jag är glad i dag. Det brukar jag för det mesta vara, men idag fick vi ett kvitto på att besökare ser mycket positivt på Örebro som besöksort. Bakgrunden är att vi i årets budget beslutade att göra en satsning på värdskap och bemötande. Vi vet att besöksnäringen är den snabbast växande branschen. Här uppstår nya företag och nya arbetstillfällen skapas. Det är inte bara kommunen som ska ge en god service. För att attrahera både örebroare och besökare ska vi alla ha ett gott värdskap och bemötande. Det handlar om alla som möter besökare, i butiker, på caféer och restauranger, bussförare och taxichaufförer.

Uppdraget att jobba med detta lades ut på City Örebro och Maria Comstedt. De började med workshops, där olika aktörer fick tycka till och ge sina synpunkter. Utifrån det genomfördes utbildningar, där cirka 200 personer deltog. Jag har sällan sett en så positiv utvärdering som av denna..

Under sommaren har man stått på olika platser i staden och ställt ett antal frågor till besökare vad de tycker om Örebro som besöksstad. 1300 svar har sammanställts och det är ett första underlag som ska bearbetas vidare. 95 % säger att man kan rekommendera en vän att besöka Örebro. 78 % sade att man tror att man kommer att återvända inom de närmaste tre åren.

Vi fick också veta att shopping och sevärdheter är står högt i kurs när man besöker Örebro. Vad förknippar man då med Örebro? Jo, det är i tur och ordning: Svampen, Gustavsviksbadet, Svampen, Handelsstad och Vacker stad.

Hela undersökningen visar att vi är på rätt väg. Resultaten kommer att bearbetas ytterligare och ligga till grund för det fortsatta arbetet att göra Örebro till en riktig WOW-stad. Det finns saker att förbättra och det ska vi göra. Vi kommer att redovisa svaren för olika intressenter. Nästa år bör en ny undersökning göras. Jag vill också se att vi kan få andra kommuner att göra liknande undersökningar, så att vi kan jämföra och lära av varandra.

Målsättningen med en WOW-stad är att du efter ett besök, ska känna: ”WOW, vilken stad och vilket bemötande- hit vill vi åka igen och ta med oss våra vänner!” Vi är på god väg. WOW!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar