fredag 27 augusti 2010

Samtal vid valstugan

Valstugorna på Stortorget är en viktig mötesplats. Där kan människor komma och prata, få svar på frågor och delge sina synpunkter utifrån den verklighet de ser och lever i. Det kan handla om de stora frågorna om ekonomi, jobbavdrag, skatter och miljö. Men ofta är det utifrån egna erfarenheter man pratar. Det är bra och då ska vi lyssna.

I dag pratade jag med en kvinna som hade ett dolt funktionshinder. Det kallas så om man t ex är astmatiker eller allergiker. Det syns inte utanpå som ett rörelsehinder, men likväl kan det ställa till stora problem för den personen. Den här kvinnan berättade att hon på försäkringskassan fått gå ut, därför att det där fanns ämnen i luften som gjorde att hon fick svårt att andas och var tvungen att inhalera sin medicin.

Alla människor ska kunna vistas i offentliga miljöer och i stan. Det handlar om tillgänglighet och att alla människor ska kunna delta i samhällslivet. Moderaternas mål är att Örebro ska bli Sveriges mest tillgängliga stad för människor med funktionsnedsättning. Det behövs ökad kunskap om alla typer av funktionsnedsättningar. Det bästa sättet att lära är att föra en tät dialog med handikapporganisationerna och använda deras kunskap när vi bygger, utformar offentliga miljöer och vid olika evenemang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar